[quote style=”boxed”]“Sunshine is delicious, rain is refreshing, wind braces us up, snow is exhilarating; there is really no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”[/quote]

– John Ruskin

Varje år är det någon som inte trivs när hösten smyger sig på. Eller när vintern kommer. Och jag är alltid lika förvånad över man inte är beredd på snö och iskyla. Det är ändå samma visa varje år. Vintern kommer. I år blev det något senare men ändå: till slut står den där, praktfull (jag vet att inte alla håller med) och genast behöver någon längta efter sommaren, efter värme, sol, bad och … nej, inte mygg förstås. Ingen sommar med regn. Man ska kunna grilla.

 

Vinter i Lidbacken

Det är som om vackert väder omfattar två saker: sol och värme.

Och jag blir lite ledsen över att det tydligen är så, åtminstone enligt SVT:s meteorologer och SMHI:s lilla manual ”Väderspråk”:  det ska vara mest soligt. Vackert väder är ett ”slags behaglighetsindex”.

Vackert väder kan alltså gott och väl användas, framför allt i midsommartider då vi är många, många i landet som vill slippa regn, moln och kyla. Vi försöker vidare att anpassa språket och väljer ord såsom de flesta av oss uppfattar vädret. Sol och värme anses av de allra flesta som positivt på sommaren. Men inte av alla, det vet vi, framför allt inte när det varit torrt en tid och regn skulle behövas. Vi (försöker) att inte använda ”vackert väder” vid svår torka och stor risk för skogsbränder. Då hör du oss säkerligen prata om ”chans till regn” i stället. För de flesta av våra tittare vill vid längre torka ha regn, även de mest soltokiga.

Hur märkligt — och nästan lite stötande — att allt ska vara behagligt (i en snäv definition) för att vara bra. Vädret borde vara subjektivt, precis som allt annat som kan anses vara vackert. Men det är det inte.

Det är ”mest soligt”.

Så jag sitter här, när jag egentligen borde sova, och funderar. Kan det inte vara vackert väder när det störtregnar? När snöstormen drar in över landet och lämnar oss alla med en känsla av litenhet? Kanske kan det bara vara vackert men aldrig i kombination med ”väder”. Jag håller med om att ”de flesta” gillar det här soliga men jag, lite illa skapt, undrar över hur är vädret på nätterna? Är det ens möjligt att det är vackert då, när solen aldrig skiner (förutom under sommaren, förstås)?

 Det är dock så att för de flesta svenskar är regn och skurar — i alla fall oftast — något negativt.

Jag gillar när det är mörkt, när det snöar, jag kan njuta av en hård regnskur i ansiktet och det är en befrielse när mitt vackra väder håller annat behaglighetsälskande folk inomhus.

Men snälla människor, kan ni inte hitta på annat att skriva om i era Facebookstatus:ar än hur hemskt ”det vita eländet” är, eller hur jävligt det är att bo i en halvårslång vinter?

PS. Jag gillar så klart också sol och värme.

Får meteorologen uttrycka sina åsikter om vädret?