Jag önskar jag hade en fjällstuga. Mycket är Arne Naess fel. Hans hytte Tvergastein, 1505 meter upp i berget, med Hallingskarvets djup bakom sig och med fenomenal utsikt mot Hardangervidda, är sinnebilden av en flykt till frid för mig. Det är med filosofens ord ”Det gode lange livs far” och ett förverkligande av ”minimum brenselforbruk, maksimum utsikt, minimum trivialitet, maksimum egenverdi, minimum snikksnakk, maksimum dybdeboring.”.

Tvergastein, Arne Naess fjällstuga i Norge

I alla fall, en fjällstuga och i den, i den bästa av världar: Sara Lidman-skåpet av ”Surolle” (Jögge Sundqvist).

Men nu är det inte så och ett Sara Lidman-citat för duga för dagen:

Jag hade att välja mellan Granens sam-vett
att låta mig förträdas
eller att lära mig alfabetet
och bli som folk

Det var kanske mitt livs svåraste val.

Ytterligare läsning: