Graffiti, inte önskvärt i kulturhuvudstaden? Foto: Jonas Arvidsson

Graffiti, inte önskvärt i kulturhuvudstaden? Foto: Jonas Arvidsson

Umeå är Europas kulturhuvudstad 2014 (tillsammans med en lettisk stad). Den kommande kulturhuvudstaden har politiker som på allvar hävdar att graffiti är inkörsporten till droger och att den lagliga graffitiväggen i Umeå är en ”rekryteringsplats för ökad kriminalitet” (kommunalrådet Anders Ågren, M).

Fantastiskt!

Lennart Holmlund, också han kommunalråd (fast på andra änden, hemmahörande hos Socialdemokraterna) skriver i sin blogg om graffitiväggen: ”Risken är uppenbar att det kan ha blivit ett träningsläger för klottrare”.

Jag är förstås inte förvånad över att man inbillar sig att klotter och graffiti är samma sak men det är ju trist att Umeå blivit utnämnd till kulturhuvudstad när våra lokalpolitiker har den inställningen till en konstnärlig uttrycksform.

Om Ågren och Holmlund vill göra en verklig insats för att minska nedskräpning, stänga inkörsportar till kriminalitet och förhindra droganvändning så kan de väl sikta bättre. Varför inte titta på alkohol, exempelvis? Det finns troligtvis ingenting som kostar samhället så mycket men det är naturligtvis mycket enklare att slå mot en ungdomlig företeelse som graffiti. Nedskräpning? Riv ner all reklam, låt oss ha en världsunik stad där vi slipper exponeras för kommersiella budskap i nästan varje tänkbar miljö.

Under åren fram till Umeås officiella kulturhuvudstadsår 2014 så hoppas jag att det målas som aldrig förr, både här och där faktiskt. Kanske kan man tänka sig ett och annat konstnärligt pissande också — möjligen är det dock olagligt att urinera mot de väggar jag föreställer mig (men å andra sidan: kan man inte komma undan med det som ett konstnärligt performance kanske? Något i stil med Anna Odell?)

PS. I Lund, som var Umeås utmanare till utnämningen ”kulturhuvudstad” finns två lagliga graffitiväggar.